Wat is parfum eigenlijk?

Chanel-no5-Eau-de-parfumParfum is een mengsel van diverse geurstoffen in een oplosmiddel. Bij de meest gangbare parfums is dat oplosmiddel alcohol, maar parfums op basis van vettige stoffen zijn in opkomst. Daarnaast bevat parfum vaak een fixatiemiddel en ook één of meer kleurstoffen.

De geurstoffen zijn grofweg te verdelen in aromachemicaliën, etherische olie en andere geurende plantenextracten zoals tincturen, absolues, resinoïden en concrètes. Dierlijke geurstoffen zoals ambergris, muskus, civet en castoreum worden vrijwel niet meer gebruikt.

Parfumtypes en eigenschappen

 • Parfum of parfum extract: 20%-40% geurbestanddelen
 • Eau de parfum EdP: 10-20% geurbestanddelen
 • Eau de toilette EdT: 5-10% geurbestanddelen
 • Eau de cologne EdC: 2-5% geurbestanddelen, ® (reg.™): Original Eau de Cologne
 • Eau de solide EdS: ~1% geurbestanddelen, ® (reg.™): EdS

Een mengsel bestaande uit 80 tot 95% alcohol en water wordt gebruikt als oplosmiddel voor de geurbestanddelen. De alcohol verdampt vrij snel, maar de geurbestanddelen blijven op de huid achter en vervluchtigen in de uren na het opbrengen. Bij het aanbrengen van een parfum is het belangrijk niet direct te willen ruiken, de neus zal immers tijdelijk verdoofd worden door nog verdampende oplosmiddelen.

Omdat sommige bestanddelen van een parfum snel vervluchtigen en andere bestanddelen lang op de huid blijven, ruikt een parfum niet telkens hetzelfde; net opgebracht zijn andere geuren dominanter dan na een paar uur.

Een klassiek opgebouwd parfum bestaat uit drie soorten “noten”: topnoten, hartnoten en basisnoten.

 • Topnoten (bovennoten, hoofdnoten, tête) zijn de geuren die in de eerste minuten na het opbrengen dominant zijn. Deze geuren zijn vooral belangrijk bij de verkoop van het parfum, na een minuut of tien zijn ze niet of nauwelijks meer te ruiken. De bovennoten van een geur zijn bedoeld om aandacht te trekken en stralen de eerste en verrassende indruk van een geur uit. Typische topnoten zijn citrus geuren.
 • Hartnoten (middennoten, cœur) zijn de geuren die opkomen nadat de topnoten grotendeels verdwenen zijn, zo’n tien minuten na het opbrengen. Vrijwel alle bloemengeuren zijn hartnoten. Het hart is misschien wel het belangrijkste deel van het parfum.
 • Basisnoten (grondnoten, fond) zijn de geuren die als laatste overblijven, nadat de hartnoten grotendeels vervluchtigd zijn. Dit is meestal één à twee uren na het opbrengen van het parfum. Basisnoten kunnen vele uren geur af blijven geven. Voorbeelden van basisnoten zijn houtsoorten zoals sandelhout en harsen zoals olibanum.

Bron: wikipedia

Misschien vind je ook leuk:

 • Het Aanbrengen van ParfumHet Aanbrengen van Parfum De beste plaatsen om parfum zijn pulserende plaatsen ook wel pulse points genaamd. Dit zijn de plaatsen waar je aderen het dichtste bij je huidoppervlak liggen en je polsslag voelbaar is […]
 • Houdbaarheid parfumHoudbaarheid parfum Laatst vertelde mijn vriend dat hij zijn goedkopere aftershave (axe dark temptation) door de week ging gebruiken om deze op te maken. Maar aangezien hij deze al de nodige jaren had staan […]
 • Geurfamilies – welke geursoorten parfum bestaan er?Geurfamilies – welke geursoorten parfum bestaan er? Iedere parfum hoort tot een bepaalde geurfamilie. Dit is handig om te weten, want wanneer je een bepaalde geur lekker vindt is de kans groot dat je een ander parfum uit dezelfde […]
 • Review Replay for herReview Replay for her Ondanks dat er geen bloemen in voorkomen wat over het algemeen wel mijn favoriete parfums zijn, heb ik deze eau de toilet toch al vaker gehad en vind ik het een lekkere frisse geur. Ook […]
 

Permanente koppeling naar dit artikel: http://allesovergeurtjes.com/algemeen/parfum/

Geef een reactie